Miód wrzosowy (410g)
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Miód wrzosowy dostępny w naszym sklepie ma kolor bursztynowy, odznacza się lekko słodkawym smakiem, który nie dominuje w kompozycji. Da się wyczuć nutkę kwiatów wrzosu. Dostępny jest w stanie płynnym. Miód wrzosowy krystalizuje dosyć szybko.
Właściwości:
- Działa bakteriobójczo,
- Stosowany w profilaktyce nadciśnienia i miażdżycy,
- Bogaty w witaminy z grupy A i B w tym szczególnie B6,
- Zalecany przy chorobach układu moczowego.
Pozyskiwanie miodu wrzosowego
Pszczoły pozyskują ten miód z nektaru kwiatów wrzosu, rzadkiego wiecznie zielonego krzewu rosnącego na północy kraju i w Afryce Północnej. Miód wrzosowy to produkt pszczeli w 100% pochodzenia naturalnego. Większość wrzosów występuje w Szkocji, gdzie znajduje się trzy czwarte światowych wrzosowisk, ale można je również znaleźć w Polsce i innych krajach. Typowe siedliska dla wrzosów to wrzosowiska, piaski, torfowiska i lasy sosnowe.
Okres kwitnienia przypada na drugą połowę lata. Ilość nektaru zbieranego przez pszczoły jest ściśle związana z wilgotnością powietrza i gleby. W suchych latach wrzosiec wrzosowiskowy wytwarza więcej nektaru niż odmiany górskie. W latach deszczowych, przeciwnie, więcej nektaru można zebrać z krzewów górskich.
Wrzosy kwitną długo, dzięki czemu pszczoły mogą zbierać nektar przez cały tydzień z jednego otwartego kwiatu.
Charakterystyka i skład miodu wrzosowego
Unikatowy smak
Smak jest pełny, z cierpkimi nutami i długim posmakiem. Nie każdemu przypadnie do gustu jego goryczka, ale prawdziwi koneserzy go uwielbiają. Kolor i zapach to pierwsza rzecz, która wyróżnia ten miód spośród innych. Jego kolor waha się od żółto-czerwonego do głęboko czerwonego i czerwono-brązowego.
Miód wrzosowy krystalizuje się powoli i jest bardzo lepki (konsystencją przypomina galaretkę). Do wydobycia produktu z plastra miodu potrzebny jest wałek jeżowy, który upłynni go poprzez walcowanie i dopiero wtedy plaster miodu trafi do miodarki.
Skład chemiczny
Ten rodzaj naturalnego przysmaku zawiera sole wapnia, cynku i potasu. Jest bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza ryboflawinę i pirydoksynę. Miód wrzosowy jest mistrzem w zawartości białka, a ta właściwość czyni go produktem wyjątkowym. Długie przechowywanie nie powoduje krystalizacji, jak to ma miejsce w przypadku innych odmian. Miód zamienia się w galaretkę, którą można mieszać i przywrócić do płynnej konsystencji.
Właściwości użytkowe i lecznicze miodu wrzosowego
Specyficzny gorzki smak, kleistość i powolna krystalizacja sprawiają, że miód szkocki nie jest popularny wśród pszczelarzy. Wszyscy oni jednak bez zastrzeżeń uznają wyjątkowe właściwości miodu wrzosowego:
- jest oficjalnie przepisywany jako środek leczniczy na reumatyzm i podagrę;
- pomaga w walce z dolegliwościami płuc;
- jego doskonałe właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne sprawiają, że jest on przydatny w leczeniu osób cierpiących na zaburzenia;
- żołądkowo-jelitowe oraz w przypadku niskiej kwasowości żołądka;
- poprawia apetyt i wzmacnia układ odpornościowy;
- nie ma lepszego środka do regulacji systemu nerwowego. Miód uspokaja, poprawia sen, łagodzi bóle głowy i skurcze;
- sprawdzoną receptą na dobry sen jest łyżeczka miodu wrzosowego na noc.