Miód wielokwiatowy (1200g)
Cena regularna:
towar niedostępny





Opis
Miód wielokwiatowy o mocno odznaczającym się smaku kwiatów. Miód może różnić się smakiem, konsystencją oraz kolorem, w zależności od pory zbiorów i dostępnych pożytków pszczelich. Tylko prawdziwy, naturalny miód ulega krystalizacji, a jego smak zazwyczaj jest niepowtarzalny w stosunku do innego wielokwiatowego miodu. Miód wielokwiatowy warto spożywać ze względu na:
✔️ bogactwo w energię,
✔️ dobroczynny wpływ na układ pokarmowy,
✔️ działanie antybakteryjne,
✔️ wzmocnienie odporności.
Jak powstaje miód wielokwiatowy?
Z pewnością nawet dzieci wiedzą, że miód pochodzi od pszczół, jednak proces jego powstawania jest nieco mniej znany. Pszczoły z rodzaju Apis zbierają nektar z milionów gatunków kwiatów, jednocześnie przenosząc na własnych ciałach pył i w ten sposób je zapylając. Następnie zanoszą do ula nektar kwiatowy i spadź, które pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego zmieniają się w glukozę i fruktozę w przewodzie pokarmowym pszczół. Zachodzi reakcja chemiczna, której wynikiem jest wspaniały miód.
Gdyby nie pszczoły, na naszej planecie życie nie przetrwałoby zbyt długo. Znany cytat przypisywany Albertowi Einsteinowi mówi, że „Jeśli wyginą pszczoły, człowiekowi zostaną cztery lata istnienia". Rola tych niewielkich owadów w naszym ekosystemie jest nieoceniona. Warto jest wspierać producentów miodów, którzy hodując pszczoły dbają o to, aby ich naszej planecie nie zabrakło.
Właściwości miodu wielokwiatowego
Miód naturalny zachowuje płynną konsystencję przez kilka miesięcy po uzyskaniu — dokładny czas zależy od roślin, z których powstał, a w przypadku miodów wielokwiatowych jest on przeróżny, dlatego zazwyczaj do konsumenta trafia w postaci niejako stałej. W razie potrzeby można go jednorazowo podgrzać do temperatury około 40 stopni Celsjusza bez utracenia jego właściwości.
Mamy i babcie od niepamiętnych lat przy przeziębieniach podawały przepyszną herbatę z miodem. Pomaga on bowiem:
✔️ wzmacniać odporność;
✔️ łagodzi dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi;
✔️ działa bakteriobójczo.
Miód wielokwiatowy jako zamiennik cukru
Jest on świetnym zamiennikiem białego cukru, chętnie stosowanym przez sportowców czy osoby na diecie. Dzięki zawartości glukozy i fruktozy – o wiele zdrowszych, niż znana nam sacharoza – idealnie dodaje energii. Miód z pewnością będzie wspaniałym zamiennikiem słodyczy w naszej diecie. Dzieci uwielbiają jego smak. Dodatkowo zastosowany w na przykład domowych maseczkach, działa nawilżająco i kojąco na skórę.
Miód wielokwiatowy w Pasiece nad Dunajem. Warto wybrać to, co najlepsze
W naszym sklepie dbamy o jakość i sprzedajemy tylko to, co najlepsze. Nasze produkty są w 100% pochodzenia naturalnego, wytwarzane za pomocą domowych receptur i z pasją do natury. Ich unikatowy smak zachwyci każdego. Idealnie nadają się, kiedy chcemy sprawić prezent nie tylko komuś innemu, ale również sobie. Wybierając miód wielokwiatowy, postaw na jakość oraz najwyższy gatunek produktu.