Miód rzepakowy(1200g)
towar niedostępny
Opis
Miód Rzepakowy - Polska Klasyka
Miód rzepakowy to jedna z najchętniej wybieranych odmian miodu w Polsce. To nie przypadek, że kraj pozostaje liderem w produkcji oleju rzepakowego, a charakterystyczne żółte kwiaty rzepaku są wszechobecne na polach wiosną. Ten miód, nazywany również miodem nektarowym, jest owocem zbioru nektaru z kwiatów rzepaku przez pszczoły miodne.
Słodki Smak Natury
Miód rzepakowy to słodki nektar przyrody, z delikatnym zapachem kwiatów rzepaku. Jest jasny i słomkowy w formie płynnej. Należy jednak pamiętać, że ten miód krystalizuje się dość szybko - już po około dwóch tygodniach od zbioru. Wtedy zmienia konsystencję na gęstą i barwę na wręcz mleczną. Ciekawą cechą tego miodu jest również krystalizacja w samych komórkach woskowych w ulu. Dlatego zaleca się, aby miód był wyjmowany z ulu możliwie szybko.
Dla Kogo?
Miód rzepakowy jest bardzo bogaty w węglowodany, dlatego jest zalecany dla:
✔️ osób aktywnych fizycznie,
✔️ rekonwalescentów,
✔️ osób narażonych na intensywny wysiłek umysłowy,
✔️ osób z problemami trawiennymi (działa osłonowo na wątrobę i żołądek, jest lekkostrawny),
✔️ osób, które chcą chronić się przed przeziębieniem i chorobami, takimi jak grypa.
Niestety ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie jest zalecany dla osób z cukrzycą ani kobiet w ciąży. Jednak jego słodki smak z pewnością przypadnie do gustu dzieciom.
Przechowywanie
Po zakupie, miód rzepakowy powinien być przechowywany w chłodnym i zacienionym miejscu, np. w szafce kuchennej lub lodówce. Pasieka nad Dunajcem dba o jakość swoich produktów pszczelich, dlatego miód jest przechowywany w szczelnie zamkniętych słoikach szklanych.
Stanisław G
Bardzo smaczny miód :) wysokiej klasy polski rzepak!
Łucja
Pyszny miodek:)