Miód Lipowy (410g)
Cena regularna:
towar niedostępny





Opis
Miód Lipowy z aromatycznych kwiatów lipy drobnolistnej posiada szereg leczniczych właściwości oraz bardzo charakterystyczny smak, lubiany przez większość osób. Miód lipowy ma silne działanie antybiotyczne, napotne, przeciwkaszlowe, wykrztuśne i przeciwskurczowe. Miód lipowy ma kolor złotożółty lub zielonkawożółty w postaci płynnej. Po skrystalizowaniu zmienia barwę na kremową lub żółtopomarańczową.
Miód lipowy krystalizuje w postaci drobnych ziarenek. Ma ostry i delikatnie gorzkawy posmak oraz wyraźny zapach kwiatu lipy. Pasieka nad Dunajcem w tym roku korzystała z pokaźnych pożytków lip na terenie urokliwych Chomranic w województwie małopolskim.
Skąd się bierze miód lipowy?
Pszczoły wytwarzają miód lipowy z pyłków roślin miododajnych. Fakt, że ten produkt jest przydatny, zrozumiano także w Polsce. Współcześni naukowcy, pszczelarze, a także ci, którzy po prostu lubią jeść wszystkie naturalne słodycze, odkryli, że kwiat lipy zawiera cenne substancje i znany wzmacniacz układu odpornościowego – witaminę C. To, co drzewo zdołało zgromadzić wiosną i latem, oddaje kwiatom, z których pszczoły zbierają nektar i robią miód. Z jednego dojrzałego drzewa udaje im się wyprodukować – 15 kg przysmaku.
Miód lipowy jest naturalnym obrońcą naszych komórek przed starzeniem się. Kiedy jesteś przeziębiony, to pomoże pocić się i usunąć toksyny przez skórę, mają działanie regenerujące, powrót chorego ciała tonizowane i orzeźwiony.
Ten produkt pszczeli zawiera również trzy ważne dla organizmu aminokwasy w zrównoważonych proporcjach. Związki te:
- pomagają regulować metabolizm organizmu;
- nieznacznie podnoszą poziom hemoglobiny;
- przywrócić normalny metabolizm tłuszczu, a nawet promować utratę wagi.
Właściwości prozdrowotne miodu lipowego
Ten produkt ma dziesiątki korzyści zdrowotnych, które można i należy docenić, jeśli:
- Nadchodzi przeziębienie. Przy przeziębieniu miód lipowy może pomóc jako środek napotny i środek wykrztuśny. Działa w połączeniu z herbatą z mięty pieprzowej i liści porzeczki oraz świeżymi malinami.
- Układ pokarmowy dał o sobie znać: zaparcia lub ataki zapalenia żołądka stają się częstsze, mikroflora jelitowa jest zaburzona. Aby wspomóc organizm, miód lipowy należy mieszać z orzeszkami piniowymi, spożywać z mlekiem, świeżo wyciśniętym sokiem z kapusty. Jest również stosowany przy zaparciach jako łagodny środek przeczyszczający, jeśli doda się go do umiarkowanie gorącej herbaty.
- Wpływa na układ nerwowy, serce i naczynia krwionośne. Miód lipowy stosowany jest jako środek uspokajający. A żeby oczyścić naczynia krwionośne, możesz zmieszać odrobinę miodu z tartym imbirem i cytryną.
- Przyszedł czas na dietę nisko-węglowodanową, a Ty naprawdę masz ochotę na coś słodkiego. Miód lipowy jest produktem kalorycznym. Posiada jednak aminokwas, który przyspiesza metabolizm tłuszczu i pomaga schudnąć. Ponadto miód lipowy gasi głód dzięki węglowodanom prostym – glukozie i fruktozie.
Jak stosować miód lipowy?
Bez względu na to, jak smaczny i pachnący jest miód lipowy, wskazane jest przestrzeganie dawkowania.
- Jeśli jesteś osobą dorosłą i prowadzisz siedzący tryb życia, wystarczy spożyć 100 g produktu lub mniej.
- Jeśli jesteś sportowcem, możesz podwoić dawkę (200 g).
- Jeśli jesteś na diecie, ogranicz ilość miodu do 80 gramów dziennie.
Jak przechowywać miód lipowy?
Aby zachować maksymalne właściwości użytkowe miodu lipowego, zaleca się jego przechowywanie w określonej temperaturze. Jeśli produkt zostanie podgrzany do temperatury +40 °C lub wystawiony na zewnątrz w temperaturze -20 w zimie, nie pozostanie w nim nic wartościowego. Ale jeśli jest odpowiednio przechowywany, będzie służył przez długi czas – aż do 36 miesięcy – bez utraty najcenniejszych właściwości. To znaczy witamin i aminokwasów.
Przez pierwsze sześć miesięcy od zakupu płynnego miodu lipowego zaleca się przechowywanie go w temperaturze pokojowej (+15, +18 °C). Kiedy produkt jest przesłodzony, można go wysłać do lodówki w temperaturze +5, +6 °C. Zalecana wilgotność wynosi 60%, lepiej nie pozostawiać produktu na słońcu.
Miód lipowy w Pasiece nad Dunajcem
Miód lipowy można spożywać samodzielnie i dodawać do potraw: dodany w odpowiedniej ilości ozdobi każdą potrawę. Nektar z powodzeniem łączy się z napojami bezalkoholowymi (herbata, mleko, napój owocowy) i alkoholowymi (piwo, likiery, koktajle). Dodawany jest do ciast, ciastek, ciast i innych potraw.
Jeśli odżywiasz się zdrowo, wymieszaj nektar z posiekanymi orzechami i suszonymi owocami i całkowicie zastąp cukier tą mieszanką. Doskonałej jakości miód znajdziesz oczywiście w naszym sklepie.